Dé specialist in bedrijfsvoering voor het onderwijs       

logodef

Beste onderwijsbestuursverslagen van Nederland

Op 28 november 2017 werd door Dyade voor de 11e keer op rij de verkiezing van het beste bestuursverslag van Nederland in het primair én het voortgezet onderwijs gehouden. Op deze dag werden (opnieuw!) de bestuursverslagen van Stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel te Amsterdam (po) en Stichting ZAAM te Amsterdam (vo) verkozen tot beste bestuursverslagen van Nederland in het onderwijs.

Stichting OOADA Groot Stichting ZAAM Groot
Stichting OOADA Stichting ZAAM

Op de Nyenrode Business Universiteit te Breukelen heeft een afvaardiging van Stichting ZAAM deze prestigieuze landelijke prijs in ontvangst mogen nemen op basis van de goede verbinding tussen het koersplan en verantwoorde resultaten, alsmede de verantwoording over hoe de stakeholders hierbij zijn betrokken. Uit tientallen inzendingen is het bestuursverslag van Stichting ZAAM verkozen tot winnaar door een onafhankelijke jury.

Het bestuursverslag van Stichting OOADA werd geprezen om haar duidelijk herkenbare opzet, heldere schrijfwijze en toegankelijkheid en een uitstekende financiële verantwoording en continuïteitsparagraaf.

Beste jaarverslag PO en VO

Van alle ingezonden bestuursverslagen zijn uiteindelijk 10 schoolbesturen genomineerd (5 PO, 5 VO). De onafhankelijke jury, onder leiding van voorzitter Hubert Visser (KPMG), heeft de verslagen beoordeeld en de winnaars gekozen op basis van zestien criteria waaronder; kwaliteit verslag intern toezicht, beleid versus resultaat, nodigt het verslag uit tot dialoog en discussie, koppeling tussen financiën en onderwijs, aandacht voor onderwijskwaliteit en kwaliteit van de paragraaf risicomanagement.

Winnaar Bestuursbokaal PO: Stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel
De 22 openbare basisscholen in de stadsdelen Zuid en Centrum behoren sinds 1 januari 2008 tot de Stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel. De scholen hebben gezamenlijk kwaliteitsnormen geformuleerd, maar geven ook ieder invulling aan een eigen onderwijskundig-concept. De Stichting heeft onder meer: zes Montessorischolen, twee Daltonscholen en twee Ontwikkelingsgerichte scholen.

De jury over het bestuursverslag van Stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel: "Stichting OOADA heeft een compleet en allesomvattend bestuursverslag geschreven met een hoge informatiewaarde. Het bestuursverslag bevat alle ingrediënten om tot een goed gesprek te komen met zowel de interne en externe stakeholders."

Winnaar Bestuursbokaal VO: Stichting ZAAM
Stichting ZAAM, interconfessioneel onderwijs is op 1 augustus 2012 ontstaan en bestaat uit 24 kleinschalig georganiseerde scholen in het Voortgezet Onderwijs in Amsterdam, Zaandam en Monnickendam. 

Over het bestuursverslag van Stichting ZAAM merkt de jury op: "Dit bestuursverslag voldoet aan alle formele vereisten en heeft een professionele vormgeving, hoge toegankelijkheidswaarde en een relatieve compactheid."

Meer informatie

Heeft u vragen of wenst u meer informatie, neem dan contact op met coördinator Willem Jan Oosterveen.

 

Hieronder vindt u de presentaties van de sprekers op dinsdag 28 november:

Ber van Zanen

Hubert Visser

Toon Kuijs